kręcony licznik

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariush19
    Rider
    • 2009
    • 634
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Niedawno przechodziłem obok komisu, zobaczylem Occie i nieomieszkałem oglądnąć sobie.
    Stoi O1 97 TDI sprowadzona.. 144kkm przejechane... A kierownica u góry tak wytarta że jeszcze troche i nie było by czym kierować. Załóżmy że jakość kierownicy jest taka sama jak w Felci z 97 roku którą posiadam. Dobijam właśnie do 200kkm rzeczywistego przebiegu. Nie mam wspomagania wiec sila przykladana do kierownicy jest wieksza niez w Occi ze wspomaganiem. U mnie dopiero mikroskopijne pory pojawiaja sie na kierownicy...
    Więc ile mogła mieć ta Occta? 400? 500?
    Cena 19tys ogolny stan samochodu opłakany.
    Podsumowując: BEZCZELNOŚĆ ze strony cwaniaczków zwanych handlarzami

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Przy 470kkm, kierownica byla juz mocno zmeczona i spod tego normalnego plastiiku zaczynal wylazic jakis inny, a wiec ja w 12-letnim aucie na licznik bym nie patrzyl. Swoja droga cena z kosmosu do tego oplat 2-3tys za 97 rok import :lol:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Marx
        Elegance
        • 2009
        • 865

ale za to od dzis przegladu zerowego nie trzeba robic...

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

No to jestesmy cale 169zl do przodu.

To teraz mozna anglika zarejestrowac, bo MOT ma, wiec przeglad jest i cala reszte tez spelnia, zawsze to moze byc pojazd specjalny taka Octavia RHD :twisted:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To można już anglika rejestrować?
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Zaraz wydzialy komunikacji cos wymysla, ze dalej bedzie NIE.

Do zmian w sprawach przepisow, jedyny problem to byl pierwszy przeglad w PL, bo kierownica u nas ma byc po lewej. A teraz przegladu nie robimy, jak auto ma z kraju pochodzenia, a przeciez w angli jezdza i takie i takie
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Bialy
                Rider
                • 2009
                • 306

Czy można w jakiś sposób sprawdzić czy był kręcony licznik?

piotrek_os
                "Przy jakim przebiegu wybieniałes? Na starych rolkach (przynajmniej w 01) jest data produkcji....wiec mozna sobie zweryfikowac czy juz kiedys rozrzad był wymieniany czy ori."
                Czy tylko na rolkach rozrządu jest data produkcji? Czy można zobaczyć ją bez rozbierania czy dopiero przy wymianie? I czy mechanik może poznać w jakiś sposób czy rozrząd był wymieniany?
                Pytam bo znalazłem Octavię, która ma 100tys najechane, pierwszy właściciel, salonowa. Twierdzi, że rozrządu nie zmieniał (w ASO powiedzieli, że przy 120), więc jeśli by był przekręcony to rozrzad będzie jednak zmieniony (wątpie by jechał 150 czy 200ty. na ori rozrządzie)

Czy dobrze koledzy myślę?

Komentarz

• qnoor
                  Classic
                  • 2009
                  • 1

Od kiedy przeczytałem kiedyś coś takiego: http://tylik.motogrono.pl/cofanie-li...cja-przebiegu/ i sequele (w sumie 5 części) to wiem że na naszą nację nie ma metody polecam lekturę. I w ten oto sposób popełniłem pierwszy post na nowym forum jako nowy posiadacz (od wczoraj ) używanej Octavii rocznik 2003. I dzień dobry.

Komentarz

• tom2212
                    RS
                    • 2008
                    • 3892

qnoor, ciekawy link

Komentarz

• piotrek_gdy
                      RS
                      • 2008
                      • 7723
                      • Volkswagen
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

no tak :szeroki_usmiech
                      polak potrafi ops:
                      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• pitero
                        Classic
                        • 2009
                        • 3

Zamieszczone przez Jac_ek
                        Nie sugeruj się przebiegiem to rzecz wtórna - znam samochody które maja małe przebiegi a są naprawdę mocno już zajeżdżone - oceniaj stan a nie to co pokazuje licznik
                        To prawda, od pół roku nie mogę sprzedać swojej Fabii, wszystkie przeglądy i naprawy serwisowe w 3 ASO (więc weryfikacja przebiegu oczywista) w czasie i po gwarancji, ludzie oglądają wszystko się podoba do momentu przebiegu.
                        Dla jednego 240 000 km to kres możliwości mechanicznych i nie pomaga
                        że kupiony w Polsce,
                        że nie bity
                        że 1 właściciel i jedyny kierowca,
                        że nie spawany z 3 ćwiartek i przystanku autobusowego,
                        że nie miał 500 000 kręcone na 240 000 - tylko to jego prawdziwy przebieg na trasach
                        że oryginalna książka serwisowa a nie kupione na allegro in blanco

i teraz mam problem, bo z tego wynika lepiej by było wyrzucić książkę serwisową, skorygować licznik do 80 000 i kupiec usłyszałby to co chce, choć nie koniecznie prawdę ale miałby wrażenie że kupuję dobrze i pewnie dawno bym już sprzedał za dużo więcej.

Komentarz

• rss
                          L&K
                          • 2009
                          • 1098

wlasnie z tego wzgledu zdecydowalem zostawic swoj stary pojazd w rodzinie.
                          130.000 i zadnej awarii - wiem co mu dolega (i co moze mu dolegac) i ze ewentualne naprawy to groszowe sprawy.

proponuje Ci dodac do ogloszenia nastepujaca formulke - ze godzisz sie na sprawdzenie samochodu w dololnym wybranym serwisie przez kupujacego - jesli jest zainteresowany to dzielicie sie kosztami przegladu albo zwracasz mu koszty tego przegladu (odliczasz od ceny zakupu). usankcjonowac to wszystko w formie umowy przedwstepnej (ale to juz niech sie prawnicy wypowiedza).
                          kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Dig Dug
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1306
                            • Seat

pitero, Masz diesla ?? bo jak tak, to faktycznie porażka, a jak benzyne, to w sumie nie ma sie co dziwic. Fabie chcą zazwyczaj ludzie jeżdzący mało, jako zwykłe auto dojazdowe, 2 w rodzinie itp.

A tak wogole to niestety ale pewnie bedziesz musiał poleciec w Ch.... bo inaczej sie w Polsce nie da. Oczywiście twoja cena uwzględnia przebieg ?? W necie jest dosc duzo Fabii benzynowych z Polski z przebiegiem do 100 tys i to faktycznie nie kreconych. :|
                            Była O1 jest F2.

Komentarz

• daneczek76
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3642
                              • Toyota

Wydaje mi się że dobrym sposobem oczywiście prawie 100 % bo i tu znalazł by się mądry , jak by stworzyć wpis przebiegu przy przegladzie samochodu i tak była by to baza ogólnopolska i bez problemu można było by sobie zweryfikować samochód.
                              W USA jest to normą że przy przeglądzie wpisuje sie stan licznika.
                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Jac_ek
                                RS
                                • 2009
                                • 1733

Zamieszczone przez daneczek76
                                Wydaje mi się że dobrym sposobem oczywiście prawie 100 % bo i tu znalazł by się mądry , jak by stworzyć wpis przebiegu przy przegladzie samochodu i tak była by to baza ogólnopolska i bez problemu można było by sobie zweryfikować samochód.
                                W USA jest to normą że przy przeglądzie wpisuje sie stan licznika.
                                Jasne, tyle ze na przeglad po 15.000 przyjezdza wlasciciel ktory przejechal 50.000 a tuz przed przegladem cofnal sobie licznik na 15.000 - i w ten sposob ma zalegalizowane 15.000 ;-)
                                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Marx
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 865

i zmienia rozrzad po 30 tys km...?

Komentarz

• 4kwiatek
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 228

Hi..
                                    Zamieszczone przez Marx
                                    A zabronisz jak ma taki kaprys ? A może rozrząd zmienił "u pana Czesia", a tylko przegląd gwarancyjny robi w ASO ?

Pozdrawiam...
                                    Kwiatek...

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Warunkiem utrzymania gwarancji na auto jest wykonywanie czynnosci opisanych w instrukcji obslugi przy danym przebiegu.

BTW. W tej chwili gwarancja jest na 2 lata i jest jakis limit kilometrów, czy tez nie ??
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Jac_ek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1733

Zamieszczone przez Marx
                                        a po co? niech sie nastepny wlasciciel martwi Ktory kupuje 2 letnia okazje z 200.000 z licznikiem 60.000 lub mniej

Niestety kupujac uzywany samochod mozna sie sugerowac jedynie jego stanem faktycznym, a nie przebiegiem z licznika. Dopóki licznik nie bedzie prawnie chroniony, dostep do jego zmiany plombowany (np zamykane osobne zlacze) z nr seryjnym to mozna sie wszystkiego spodziewac - znam przypadek duzej firmy ktora sprzedawala roczne samochody z 10x zanizonym przebiegiem, a zeby bylo smieszniej to sprzedaz byla "legalizowana" przez salon gdzie kupili nowe wzamian starych. Taki kraj.

Zamieszczone przez Maicroft
                                        Warunkiem utrzymania gwarancji na auto jest wykonywanie czynnosci opisanych w instrukcji obslugi przy danym przebiegu.
                                        A jak sprawdzaja w serwisie przebieg? naogol pada jedno pytanie - Ile samochod ma przejeachne km? i jedna odpowiedz (w zaleznosci od przegladu wielokrotnosc 10K, 15K lub inych okraglych wartosci). Watpie zeby sprawdzali kazdy samochod czy przez przypadek nie byl krecony licznik.

Poza tym jesli aso powie ze trzeba np zrobic rozrzad, to zawsze mozesz powiedziec ze nie i robisz to w warsztacie "za rogiem". Na fakturach jest ladnie i czysto (wymiana klockow, lampka, olej, uszczelka)

[ Dodano: Pon 02 Lis, 09 23:28 ]
                                        I jeszcze jedna drobnostka ;-), wsrod moich znajomych jest dwoch szczegolnych
                                        1. polowe bagaznika zajmuja srodki do czyszczenia i pielegnacji samochodu, ma mate gumowa na podlodze bagaznika - ktora dodatkowa zabezpiecza folia zeby mu sie nie pobrudzila :-)
                                        2. reperuje samochod czesciami ze szrotu i mlotkiem, cieszy sie jak jest nierowna droga w jego okolicy bo przy 120 wywala go lekko w powietrze, predkosci 160km/h, jazda na zoltym i wymuszenie pierwszenstwa przy wlaczaniu sie do jazdy sa na porzadku dziennym

Obaj znajomi maja podobne przebiegi roczne
                                        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• kornat
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 578

Zamieszczone przez Jac_ek
                                          2. reperuje samochod czesciami ze szrotu i mlotkiem, cieszy sie jak jest nierowna droga w jego okolicy bo przy 120 wywala go lekko w powietrze, predkosci 160km/h, jazda na zoltym i wymuszenie pierwszenstwa przy wlaczaniu sie do jazdy sa na porzadku dziennym
                                          Fajnego masz znajomego :twisted: a tak poważnie to licznik w dzisiejszych czasach służy tylko dla użytkownika ile km pokonuje bo i tak przy kupnie się dla większości nie liczy

Komentarz

• AZA
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 25

Współczuję Ci ogromnie. Stałem przed taką samą decyzją : używany czy nowy. Po miesiącu poszukiwań, oględzin, zgłębianiu tematów o możliwości zmian stanu licznika i nie tylko :-), podjeliśmy wspólnie z małżonką decyzję o zakupie nowego auta.
                                            I teraz wiem, że to była słuszna decyzja. Mam spokojne myśli
                                            Wiem, że kupno nowego auta wiąże się z większymi kosztami ale przynajmniej bedziesz pewny swojego samochodu.
                                            Kupując od handlarz lub też z autosalonu(auta z rynku wtórnego) nigdy nie będziesz miał pewności co do przejechanych kilometrów i stanu faktycznego samochodu.
                                            Smutna to prawda ale tak to mamy w naszym pieknym kraju... :evil:

Komentarz

• Marx
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 865

wlasnie sie zastanawiam o ile wyzsze sa te koszty przy zakupie nowego. Wiadomo ze nowe starczy na dluzej, wiec uzywane trzebaby w tym czasie kupic dwa

Komentarz

• pleban
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 580

szalenie uogólniłeś
                                                Wszystko zależy ile zamierzasz jeździć takim autem i jaką masz kasę, to bardzo indywidualne.

Ja np. kupiłem używaną O2 z DSG, bo po prostu wręcz marzyłem o automacie w dobrym wyposażeniu, a już przeszedłem kolejno drogę przez: 01 w benzynie - zmiana na dieselka - jak rosło dziecko to brak miejsca zaczął być odczuwalny - zmiana na 02 z rzeczonym DSG.

Kupując w ASO za 400 pln dokupiłem ubezpieczenie na rok obejmujące poważne usterki newralgicznych elementów auta (silnik, skrzynia, zawias) - nie obejmujących materiałów eksploatacyjnych i obowiązuje (to ubezpieczenie) do 150 kkm przebiegu.

Nie byłoby mnie stać na wydanie 100 tys na takie auto (w zakupie w 2005 kosztowało wg faktury 98 tys), a tak za mniej niż połowę tej kwoty jeżdżę w miarę wygodnie licząc na gwarancję, czy inaczej ubezpieczenie w razie czego.

A z innej beczki - sprawdzałem auto po kupnie pod względem przejechanych kilometrów - w DSG podobno również zaszyty jest przebieg, a ja go nie znalazłem.
                                                Pokazał się przebieg z licznika, drugi z kompa (bez różnic) - ale z DSG się łaczyłem i za cholerę nie znalazłem przebiegu.

Wie ktoś gdzie szukać? Komórka, lub zaszyte jakoś szesnastkowo?
                                                była O1 1,6 102 KM
                                                była O1 1,9 TDI 90 KM
                                                była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                                                był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                                                jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• Marx
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 865

pytanie, ile lat nim pojezdzisz, a ile pojezdzilbys nowym?

Komentarz

• pleban
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 580

a może dla mnie auto to nie tylko maszyna do przemieszczania ale i trochę zabawka?
                                                    Kupując 3-4 latka płacę połowę ceny, a sprzedając tracę niewiele. Kupując nówkę i sprzedając po 2-3 latach tracę kupę kasy, a nie stać mnie na to.

Proszę bez ciśnienia - nie neguję zakupu nowego auta - być może będzie mnie stać na wydanie 100 tys na auto i kupię nówkę. Póki co liczy się dla mnie niższy koszt zakupu, ubezpieczenia, przeglądów (poza ASO) i perspektywa dołożenia kilku koni mechanicznych do mojego TDI (choć nigdy tego nie zrobiłem, ale kto wie...)
                                                    była O1 1,6 102 KM
                                                    była O1 1,9 TDI 90 KM
                                                    była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                                                    był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                                                    jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

Pracuję...